Ferme du Mouligneau

Land:

België

Regio: Henegauwen
De Ferme du Mouligneau ligt in Quévy-le-Petit, in het zuiden van de provincie Henegouwen, vlak bij de Franse grens. Het is een familiebedrijf dat al meerdere generaties actief is in de melkveehouderij en sinds enkele jaren ook eigen kazen produceert. De huidige uitbaters, Aurore en Christophe Denis, zetten de traditie van de boerderij voort met een duidelijke visie: lokale, authentieke producten maken met melk van hun eigen kudde.

De melkveestapel bestaat uit zorgvuldig geselecteerde koeien die grazen op de weiden rond de boerderij, waar de bodem en het microklimaat van de vallei van de Mouligneau zorgen voor bijzonder rijke graslanden. Die kwaliteit weerspiegelt zich rechtstreeks in de melk, die dagelijks wordt verwerkt in de eigen kaaswerkplaats.

De Ferme du Mouligneau werkt volledig ambachtelijk: de rauwe melk wordt niet gehomogeniseerd of standaard gepasteuriseerd, en de kazen rijpen op houten planken in een natuurlijke kelder. Alles gebeurt in kleine hoeveelheden, met respect voor het product en de seizoenen.

Hun bekendste creatie is Le Diable du Mouligneau, een halfharde gewassenkorstkaas van koemelk met een licht pittige toets. De naam verwijst zowel naar de rivier die langs de boerderij stroomt als naar het karakter van de kaas: levendig, kruidig en met een vleugje vuur. Daarnaast produceert de boerderij ook mildere kazen en verse zuivelproducten die enkel lokaal verkocht worden.

De Ferme du Mouligneau maakt deel uit van het netwerk Hainaut Terre de Goûts, dat ambachtelijke producenten in de streek ondersteunt. Hun aanpak illustreert de kracht van korte ketens: rechtstreeks van de boerderij naar de consument, met volledige transparantie over herkomst en werkwijze.

Bezoekers kunnen er op afspraak terecht om de kazen te proeven en kennis te maken met de mensen achter dit Waalse terroirverhaal, waarin traditie, vakmanschap en respect voor de natuur samenkomen.