Rauwmelkse kazen
Rauwmelkse kazen worden gemaakt van melk die niet gepasteuriseerd is. Bij pasteurisatie wordt melk kort verhit tot ongeveer 72 °C , vooral om melk langer te kunnen bewaren en makkelijker te transporteren, belangrijk in grootschalige, industriële processen. Dat industriële gemak heeft echter een keerzijde: veel van de subtiele aroma’s en nuances verdwijnen onderweg.
Bij rauwmelkse kazen blijft de melk levend en vol karakter. De natuurlijke micro-organismen geven de kaas zijn diepte en complexiteit. Elk seizoen, elke boerderij en zelfs elke kudde koeien, geiten of schapen laat zijn eigen stempel achter. Het resultaat is een kaas die niet alleen smaakvol is, maar ook een verhaal vertelt over zijn herkomst.
Bij het gebruik van rauwe melk staan hygiëne en zorg voorop : de melk wordt meteen na het melken verwerkt, op de juiste temperatuur en in de beste omstandigheden. Zo ontstaan kazen die volledig veilig én onvergetelijk in smaak zijn.
Bij FROMAGERIK kiezen we bewust voor rauwmelkse kazen omdat ze het terroir, de traditie en de passie van de maker rechtstreeks tot bij jou brengen en omdat we kleinschalige ambachtelijke kaasmakers verkiezen boven grote industriële spelers.
Voor zwangere vrouwen wordt het gebruik van rauwe melk afgeraden. Desgewenst selecteren we speciaal voor u een gepasteuriseerd alternatief.
Meer weten?
Binnen Europa zetten verschillende organisaties zich actief in voor de promotie en bescherming van rauwmelkse kazen, zoals:
● Slow Food International – verdedigt rauwmelkse kazen als onderdeel van ons gastronomisch erfgoed.
● Fromages de Terroirs – Franse vereniging die rauwmelkse kazen in de kijker zet.
● Le National du Fromage au Lait Cru – jaarlijks Frans evenement rond rauwmelkse kaas en vakmanschap.
