Karditsel
Regio: Lummen
Karditsel is gespecialiseerd in de productie en rijping van zachte geitenkazen met een natuurlijke korstflora, 100% volgens het traditionele (Franse) kaasambacht: mouler à la main à l'aide d’une louche ou d’une pelle à brie (handgeschept) et salage à la main au sel sec (droog zouten met de hand). Kaasmakerij Karditsel wordt niet voor niets officieel erkend als ambachtelijk door de FOD Economie.

Het verhaal van Karditsel starte in maart 2015 met de ervaren kaasmakers Magda Bauweleers en Giedo De Snijder. Trouw aan het traditionele kaasambacht verwerkt Karditsel de biologische geitenmelk van het Goerenhof op de boerderij (Fermier) handmatig tot rauwmelkse, zachte geitenkazen.

Nadat Giedo en Magda Karditsel stevig op de rails hadden gezet, droegen ze in 2022 hun kaasmakerij over aan het huidige team van kaasmakers. Naast geitenboer Koen, die al van in het begin betrokken is bij Karditsel, zijn ook zijn broer Tom als zaakvoerder en schoonzus Liesbeth als administratief medewerker aan boord gestapt. Samen leiden ze de kaasmakerij verder in goede banen.

De geitenkudde van boer Koen Vanroye bestaat uit diverse geitenrassen, waaronder een aantal typisch Belgische rassen die vandaag met uitsterven zijn bedreigd. Die mix aan eigenheden levert Karditsel dé uitgelezen melk op voor haar smaakvolle hoogstandjes. Hoogstandjes die beloond werden met verschillende prijzen, waaronder in 2025 de Belgian Cheese Awards in de categorie rauwmelkse kazen.