Joseph Paccard

Land:

Frankrijk

Regio: Savoie
Het verhaal van Maison Paccard begint in 1972, toen Joseph Paccard in Manigod, Haute-Savoie zijn eigen rijpingskelders bouwde. Hij wilde de kunst van de affinage centraal stellen en kazen een identiteit geven die verder gaat dan de melk en de boerderij alleen. In die kelders creëerde hij een uniek microklimaat waar temperatuur, vochtigheid en microbiologie perfect op elkaar zijn afgestemd.

De kelders zijn zo ontworpen dat de kazen er op natuurlijke wijze kunnen evolueren. Elk stuk wordt met de hand behandeld: gewassen, omgedraaid, ingewreven en zorgvuldig verplaatst. Affinage bij Paccard betekent niet een industriële routine, maar een dagelijks ambacht waarbij de kaasmaker geduld en aandacht als belangrijkste instrumenten gebruikt.

Centraal in hun werk staat de Reblochon Fermier AOP, de emblematische kaas van de Haute-Savoie. Deze boerderijkaas wordt bij de Paccards verfijnd tot hij zijn volle romige en notige smaak heeft bereikt. Maar de kelders van Manigod herbergen meer: ook Abondance, Beaufort, Tomme de Savoie, Chevrotin en andere kazen krijgen er de tijd en de zorg om hun karakter volledig te ontwikkelen.

Vandaag is Maison Paccard een echt familiebedrijf. De twee zonen van Joseph, Jean-François en Bertrand, hebben zich bij het huis gevoegd en zetten zijn werk met dezelfde overtuiging voort. Samen met een klein team van twaalf Savoyards verzorgen ze dagelijks de kazen die in de kelders rusten. Het ambacht en de kennis worden zo van generatie op generatie doorgegeven.

Maison Paccard staat internationaal bekend als een referentie in affinage. Hun kazen worden gewaardeerd door restaurateurs, fromagers en fijnproevers over de hele wereld. Toch blijft de essentie ongewijzigd: trouw aan de oorsprong, respect voor de boerderijen in de Savoie, en de overtuiging dat kaas pas echt tot leven komt door rijping.

Met een Reblochon of Beaufort van Paccard proef je niet alleen een kaas, maar ook de bergen, de tijd en de familietraditie van de Haute-Savoie.